Het vollehoofdenboek. Een werkboek voor kinderen en volwassenen

Soms wordt het je allemaal even te veel; je hoofd zit vol en er kan niets meer bij. Meestal pauzeer je dan even, probeer je wat tijd voor jezelf te nemen. Door de jaren heen leren we wat we moeten doen om even te bekomen. Iedereen heeft wel een idee wat voor hem of haar werkt om met zo’n vol hoofd om te gaan. Voor kinderen is dat minder evident. Vaak weten ze nog niet wat werkt, of ze begrijpen überhaupt niet wat er precies aan de hand is. Linde Kraijenhoff schreef daarom een psycho-educatieboek voor kinderen vanaf acht jaar.

Begrijpelijk
Op een begrijpelijke manier licht ze de ‘vollehoofdenproblematiek’ toe en vertelt ze dat wat volwassenen eronder verstaan kan variëren. In het boek komen verschillende ‘volle hoofden’ aan bod: kinderen met ADD, ADHD, ASS, NLP en meer. Het boek is vooral bedoeld om samen te lezen, zo krijgt een kind samen met een betrokken volwassene inzicht in zijn problemen en in de mogelijke oplossingen. Er is veel moeite gedaan om alles zo helder mogelijk te verwoorden, vaak aan de hand van metaforen. Als volwassene hoef je dus niet steeds te vertalen.

Volkriebelen
Talrijke illustraties helpen niet alleen om de situaties en gevoelens makkelijker te visualiseren, maar zorgen vaak ook voor een olijke noot, die het makkelijker maakt om de materie door te nemen. Dat de auteur een Nederlandse is, valt soms wel te merken aan de woordkeuze, maar stoort niet echt.

In het boek vindt de lezer zowel informatieve stukken, handige tips, als aangepaste oefeningen. Er is ruimte om de oefeningen in te vullen en nuttige of bijzondere stukken te markeren. Het is dan ook een doe-boek, dat na het doorlezen niet meer kraaknet, maar volgekriebeld hoort te zijn.

Veelzijdig
Alles in beschouwing genomen, is dit een heel aangenaam boek. Het kan dienst doen in professionele contacten door de relevante voorbeelden, maar je kunt het evengoed aanraden aan kinderen en ouders die graag wat inzicht krijgen in hun situatie. Of je kunt het gewoon eens lezen voor je plezier. Gegarandeerd zal er af en toe een lach aan je ontsnappen, door de charmante tekeningen of de bijzondere manier waarop de auteur de leefwereld van kinderen verwoordt.

Meer lezen? Het vollehoofdenboek. Een werkboek voor kinderen en volwassenen, Linde Kraijenhoff, Uitgeverij Acco, ISBN: 9789033479403.