Spiegelingen: uit het notitieboekje van de therapeut

De Britse acteur James Murray zei ooit: “Quotations will tell the full measure of meaning, if you have enough of them”. Waarschijnlijk gaan psychotherapeuten-psychologen Lieve Van Lier en Nicole Vliegen wel akkoord met deze stelling. In hun boek ‘Spiegelingen’ verzamelden ze namelijk citaten, levenswijsheden en bedenkingen die allemaal relevant zijn voor de psychotherapie.

Zorgvuldig vormgegeven
Het eindresultaat van dit leuk concept is ook visueel aantrekkelijk: een mooi vormgegeven ‘notitieboekje’. Elk citaat is zorgvuldig op het blad geschikt en voorzien van een gepaste lay-out. De verschillende citaten zijn gegroepeerd volgens verschillende thema’s zoals leven & verlangen, opgroeien, verlies & verdriet… Voorafgaand aan elke sectie schetsen de auteurs kort en bondig het kader: niet te veel achtergrond, maar net voldoende duiding (met referenties). Zo wordt de ruimte gecreëerd om de citaten voor zichzelf te laten spreken.

Diverse inspiratiebron
De gebruikte citaten focussen op de een of andere manier allen op psychotherapie, maar zijn tegelijk ook heel divers. Ze zijn niet alleen de eigen reflecties van psychotherapeuten, maar ondermeer ook gegrepen uit de internationale muziek en literatuur. Zo werd er onder meer inspiratie gevonden in oude uitspraken van Plato, een post op de microblog Tumblr door Bart Moeyaert en de liedjesteksten van Admiral Freebee en Leonard Cohen. Hoewel het verzamelen en duiden van de citaten door de auteurs gebeurde, konden ze hierbij rekenen op de hulp van vele collega’s. Diverse personen die men enigszins als de ‘high society’ van de psychotherapie in Vlaanderen en Nederland kan beschouwen, reikte hun favorieten aan. Wie enigszins bekend is met de wereld van de psychotherapie zal dan ongetwijfeld ook veel namen herkennen. De sfeer of betekenis die de citaten creëren kunnen een inspiratiebron zijn voor therapeuten, eventueel zelfs om bepaalde al dan niet onuitgesproken gevoelens of bedenkingen in de eigen praktijk (bij jezelf, maar ook bij cliënten) vorm te geven. Je hoeft echter zelf helemaal geen therapeut of filosoof te zijn om de gepresenteerde wijsheden te appreciëren.

Meermaals te lezen
In conclusie is ‘Spiegelingen’ een bijzonder leuk boek om een eerste maal te lezen, maar blijft het daarna ook fijn om occasioneel eens door te bladeren. Door het grote aantal citaten zal iedereen vermoedelijk zijn gading vinden en ideeën terugvinden die je aanspreken. Het enige wat misschien ontbreekt in het boek, is een aantal lege pagina’s om zelf eigen citaten (of citaten met een speciale persoonlijke betekenis) aan het boek toe te voegen. Misschien een idee bij een herdruk? Citaten zijn er namelijk nooit genoeg, of om het met de woorden van Robert M. Hamilton te zeggen: “A book of quotations … can never be complete”.

Meer lezen? Spiegelingen: uit het notitieboekje van de therapeut. Nicole Vliegen & Lieve Van Lier (red.). Acco Uitgeverij. ISBN 9789033491757.

Dit artikel is ook verschenen in Psychologos. Download het hier in de originele lay-out.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als boeken