Adam en Eva. het begin van de psychologie

Wie dit boek van onze alumnus Francis De Groot in handen krijgt, zou bij het lezen van de titel misschien wel eens de wenkbrouwen kunnen fronsen. Betreft het hier een religieus, misschien zelfs fundamentalistisch boek, waarin een poging wordt gewaagd om de schepping als één groot psychologisch experiment te kaderen? De ondertitel “kennismaken met de gedragsanalyse” is echter al duidelijker en de trefwoorden op de cover nemen alle twijfel rond de opzet weg: ‘vijgenbladeren en intimiteit’, ‘zelfbewuste duiven’, ‘pruimentaartjes en nog veel meer’ … Dit boek is met andere woorden geen zwaar religieus boek en wie het wil lezen heeft dan ook absoluut ook niet veel religieuze bagage nodig. Wat dit boek wel doet, is een origineel kader hanteren om een zeer divers domein in kaart te brengen: dat van de gedragspsychologie.

Helder met een kwinkslag
Het probleem van vele boeken die een introducties willen bieden, is dat het kader die ze hanteren om alles ‘logisch’ te vertellen, soms erg artificieel aanvoelt en vaak meer verwarring zaait dan structuur biedt. De auteur kiest er hier voor om één van de bekendste verhalen uit de bijbel, dat van Adam en Eva, als leidraad te gebruiken. Op een heldere en duidelijke manier – en vaak ook met een kwinkslag of een knipoog – wordt zo een eerste introductie gegeven in de gedragsanalyse.

Voor ieder wat wils
Het boek is zo geschreven dat het zowel voor psychologen met kennis van zaken (van de gedragsanalyse), als voor leken interessant is om lezen. Als er eens iets meer technische zaken aan bod komen, wordt dat duidelijk aangegeven. Lezers met iets minder kennis van zaken hebben dan de mogelijkheid om deze (korte en gecursifeerde) uitweidingen simpelweg over te slaan, zonder dat ze hierbij de verhaalllijn missen. Inderdaad, verhaallijn. Door de gedragsanalyse op een deeltje uit het boek Genesis toe te passen, lijkt het alsof je Adam en Eva helemaal opnieuw leert kennen, maar dan wel vanuit de ogen van een ervaren, doorwinterd gedragstherapeut. Het boek is hierbij opgedeeld in drie stukken: het paradijs, de zondeval en na de val. In deze drie delen komen een tiental verschillende onderwerpen aan bod, zoals schaamte, impulsiviteit, frustratie, racisme … De inhoud zelf omvat duidelijke uitleg van gedragsanalytische concepten, afgewisseld met beschrijvingen van interessante experimenten en bedenkingen, contemplaties en af en toe een ludieke illustratie (zo zijn pruimentaartjes bijvoorbeeld een duidelijk leidmotiv doorheen het boek).

Ontspannende non-fictie
Voor wie graag voor zijn of haar ontspanning leest, maar toch ook de meerwaarde van de non-fictie zoekt, is dit een ideaal boek. Nooit heb je het gevoel dat kennis wordt opgedrongen, maar je leert zeker o zo veel bij!

Meer lezen? Adam en Eva. het begin van de psychologie. Francis De Groot. Garant, ISBN: 978-90-441-2726-3.