We worden steeds slimmer. Hoe apps, gadgets en social media ons intelligenter maken.

steedsslimmerTechnologie speelt in toenemende mate een belangrijke rol in ons leven. Hoewel technologische evolutie soms in sprongen verloopt en enige weerstand oproept, gebeurt deze evolutie echter vaak geleidelijk en vrij onbewust. Clive Thompson, journalist en blogger voor onder meer ‘Wired’, laat zijn lezers echter bewust stilstaan bij hoe we technologie momenteel al inzetten om ons menselijk potentieel ten volle te realiseren, of zelfs te optimaliseren. Daarnaast toont hij aan de hand van inspirerende voorbeelden diverse aspecten van hoe de nabije toekomst er voor de doorsnee mens kan uitzien.

The future is now
Na het lezen van enkele hoofdstukken is het meteen duidelijk dat er al heel wat fascinerende technologische toepassingen bestaan waar je nog nooit over gehoord hebt, of waarvan de implicaties en mogelijkheden vrij onbekend terrein zijn. Om maar een aantal voorbeelden aan te halen: de sterke evoluties in computerschaken en hoe dit een eeuwenoud spel en redeneerproces drastisch verandert, hoe blogs en websites de mogelijkheid bieden om ons denkproces te externaliseren en hierbij in interactie te treden met anderen, hoe kinderen intuïtief aan de slag kunnen gaan met programmeertaal, of hoe technologische applicaties ons intuïtief inzicht kunnen geven in processen die zonder technologische middelen heel ontransparant waren, zoals het Amerikaanse concept van gerrymandering: het uittekenen van de grenzen van kiesdistricten.

Unieke individuen & excessen
Daarnaast besteedt de auteur ook aandacht aan hoe technologie momenteel al op unieke en creatieve wijze door verschillende individuen wordt toegepast. Of deze toepassingen ook de weg zullen vinden naar het grote publiek is onduidelijk. Het is niettemin boeiend om het relaas te volgen van verschillende ontmoetingen met Thad Starner een techneut die al twee decennia rondloopt met een wearable: een computer inclusief beeldscherm ingebouwd in zijn bril en een met een hand te bedienen toetsenbord. Ook de visie van Sal Khan, oprichter van een non-profitorganisatie die online wiskundeles geeft is boeiend: zijn video’s zijn ondertussen al 230 miljoen keer bekeken en kinderen hebben op zijn systeem al meer dan 1 miljard opgaven gemaakt.

Toch is het niet allemaal de loftrompet of onrealistisch optimisme wat de klok slaat. De excessen en problemen van technologie komen namelijk ook aan bod: hoe overheden omgaan met alle mogelijkheden die technologie met zich meebrengt en hoe ze bijvoorbeeld vrije meningsuiting (al dan niet succesvol) proberen in te dammen online. Van een hele andere aard, maar zeker ook boeiend (en enigszins filosofisch) is hoe moeilijk het wordt om informatie terug te vinden, wanneer die aan een duizelingwekkende snelheid en hoeveelheid wordt gegenereerd en opgeslagen.

Doorheen het boek is duidelijk te merken dat Clive Thompson uitgebreide ervaring heeft in het domein van technologie: bij de selectie van content voor zijn boek kon hij terugvallen op eerdere interviews en exemplarische anekdotes. Het is echter leuk om te zien dat hij ook de moeite heeft gedaan om dieper te graven en sommige aspecten echt uit te spitten, ook in de internationale literatuur. Wanneer hij bijvoorbeeld stilstaat bij de evolutie waarbij kennis meer en meer voor iedereen toegankelijk wordt, heeft hij zelfs een verdienstelijke vermelding voor een van de voorlopers van dit ideeëngoed, de Belg Paul Otel met zijn Mundaneum.

Index
In conclusie zit ‘We worden steeds slimmer’ boordevol boeiende ideeën en concepten die telkens (relatief) kort worden besproken. Dit boek is dan ook ideaal om in stukjes en beetje te lezen en om af en toe geïntrigeerd door een aangereikte gedachte of concept naar terug te grijpen. Het is daarom spijtig dat er geen index is opgenomen: als je net zoals ik de papieren versie boven het e-book verkiest, kan het zoeken naar een bepaalde anekdote een vrij tijdrovende bezigheid zijn. Maar misschien is dat juist een geruststelling voor wie vreest dat het soms allemaal wat te snel gaat.

Meer lezen? We worden steeds slimmer. Hoe apps, gadgets en sociale media ons intelligenter maken. Clive Thompson. Maven Publishing. ISBN: 9789491845147.

Dit artikel is ook verschenen in Psychologos. Download het hier in de originele lay-out.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als boeken