Projecten

Op deze pagina vind je een selectie van lopende projecten die ik momenteel aanstuur of waarbinnen ik betrokken ben. Meer projecten zijn ook te vinden op de site van de Expertisecel Psychologie, Technologie & Samenleving.

2017-2019 Patronus

Het PATRONUS-consortium brengt experts samen uit diverse domeinen zoals exposure therapie, hard- en software voor data-analyse, schaalbare dataprocessen en VR, maar ook mobiele en patiëntgerichte dienstverlening. Het project heeft als doel een effectieve, gepersonaliseerde oplossing te ontwikkelen bestaande uit IT-tools die de therapeut én patiënt begeleiden tijdens de behandeling.

De oplossing bevat: een gepersonaliseerde, nauwkeurige, objectieve inschatting van de angst tijdens de blootstelling, gebaseerd op data afkomstig van draagbare sensoren of wearables;
een dashboard waarmee de therapeut de patiënt en de behandeling nauwgezet kan opvolgen; een gepersonaliseerde, betaalbare, ergonomische VR-beleving die zich automatisch aanpast aan de emoties van de patiënt;
individuele opvolging en coaching met VR-oefeningen voor thuis en een mobiele applicatie.

De partners zullen daarnaast klinische protocollen ontwikkelen voor de behandeling en opvolging van claustrofobie en paniekstoornissen.

Lees meer over dit project op de website van imec.

2017-2018 Learn2Act

Acceptance and Commitment Therapie wordt door Learn2Act blended aangeboden met behulp van een smartphone applicatie. Binnen advies in de context van de kmo-portefeuille geeft PsyTS input rond hoe de app ook na afloop van een succesvolle behandeling mogelijk kan worden ingezet als een tool voor hervalpreventie. Hiervoor wordt bekeken in welke mate de app en het gebruik ervan kan fungeren als een screener om eventuele neerwaartse spiralen te detecteren.

Lees meer over de tool op de website van Learn2Act.

2016 – 2021 eMEN

Binnen het eMEN project bevorderen zes partnerlanden het gebruik van toegankelijke, betaalbare en effectieve digitale gezondheidszorg in Noordwest Europa. Partnerlanden in het eMEN project zijn: Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België, Frankrijk en Ierland. PsyTS, Mobilab en Pulso vertegenwoordigen samen België in het consortium.

eMEN wordt gefinancierd door Interreg en loopt van mei 2016 tot en met november 2019. Tijdens het project willen we een EU-platform opzetten, 5 eGGZ producten (door)ontwikkelen en testen, beleidsinstrumenten ontwikkelen en thematische seminaries en conferenties organiseren. Hiervoor werken we samen met overheden, dienstverleners, GGZ-professionals, onderzoekers, eindgebruikers, beleidsmakers en ontwikkelaars. Na afronding van het project in 2019 zal het gemiddelde gebruik van eGGZ in Noordwest Europa zijn gestegen met 7%, tot 15% in totaal.

Lees meer over dit project op de eMEN-website.
Download de flyer.

2015 – 2019 Carewear

De doelstelling van het Carewear-project is om draagbare technologie in te zetten om de huidige werking te verbeteren van organisaties en ondernemingen die actief zijn in welzijn op het werk en de geestelijke gezondheidszorg. In het Carewear-project worden daarvoor 2 interventieprogramma’s ontwikkeld voor wearables die ondermeer huidgeleiding en hartritmevariabiliteit meten. Burn-out preventie is daarbij de primaire interventiestrategie in een bedrijfscontext. Daarnaast wordt er echter ook een exploratieve interventie ontwikkeld rond de behandeling van depressie in de geestelijke gezondheidszorg.

Dit project wordt door PsyTS samen met Mobilab gerealiseerd binnen het TETRA-programma van VLAIO, met steun van de Vlaamse overheid en lokale bedrijven.

Lees meer over dit project op de Carewear-website.

2015 – heden

We verkennen geregeld nieuwe en innovatieve ontwerpen voor medicijnverpakkingen samen met LiCalab. Hierbij deden we in het verleden al beroep op partners uit andere EU-landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland, partners uit Azië en Oceanië (Australië, China, Japan) en Zuid- en Latijns-Amerika (Brazilië, Colombia en Mexico). De bijdrage van PsyTS bestaat hierin uit het aanleveren en (laten) uitvoeren van onderzoeksdesigns rond human factor studies en customer experience studies.

Lees meer over een eerdere studie op de website van LiCalab.