Catch it – Making sense of your moods

Catch it is het resultaat van een samenwerking tussen het Institute of Psychology Health van de Universiteit van Liverpool en de Universiteit van Manchester. Het doel is om gebruikers door middel van een dagboek beter inzicht te geven in het hoe en waarom van hun gevoelens. In de applicatie wordt hierbij gebruik gemaakt van een aantal principes uit de cognitieve gedragstherapie. De ontwikkelaars geven verder aan dat de app vooral dient om die principes toe te lichten, eerder dan professionele hulpverlening te vervangen.

– Wanneer je een stemming wil vastleggen, kan je er een aantal selecteren uit een menu of zelf een stemming ingeven. Daarbij is het ook mogelijk om de intensiteit en de locatie aan te duiden. Ongeacht de valentie van de emotie en de intensiteit doorloop je echter een proces waarbij je je gedachten cognitief uitdaagt en (de intensiteit ervan) probeert te veranderen. In het geval van sterke, positieve emoties (zoals jezelf heel gelukkig voelen) lijkt dit enigszins ongepast.
– De app is enkel in het Engels beschikbaar.
– Er is geen automatische notificatiefunctie: je moet zelf het initiatief nemen om een moment in te geven.

+ De app besteedt grote aandacht aan beveiliging: bij elke opstart (en zelfs na het wisselen tussen applicaties) dien je een PIN-code van 4 cijfers in te geven om toegang te krijgen tot je dagboek. In de app is er verder een uitgebreid luik rond privacy en heb je de mogelijkheid om aan te geven of je je data anoniem wil delen met onderzoekers (een optie die standaard inactief is).
+ De app oogt verzorgd en is intuïtief in gebruik.
+ Ingegeven dagboekdata kan je gemakkelijk als csv-bestand exporteren via mail.

“Catch it kan handig zijn om een of meerdere emoties bij te houden, indien van toepassing uit te dagen en vervolgens ook te delen, bijvoorbeeld met een hulpverlener.”

Installeer via onderstaande links, of  ga op zoek naar andere apps.

iOS App Store     Google Play

 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als appreview