On Track Again

On Track Again is de app die deel uitmaakt van de gelijknamige website en werd ontwikkeld door Zorg voor suïcidepogers, een organisatie van DAGG vzw. De applicatie is een tool voor hervalpreventie en richt zich op jongeren die in het verleden al een suïcidepoging hebben ondernomen.

– Het grootste minpunt is momenteel het vlot functioneren van de applicatie: het programma werd initieel ontwikkeld in 2014 en kende sindsdien geen updates meer. Als gevolg hiervan functioneert de app ondertussen niet meer goed (althans op iOS): de applicatie loopt geregeld vast, waardoor frequent heropstarten noodzakelijk is. Update juli 2017: Momenteel is de app  (al dan niet tijdelijk) niet beschikbaar in de Android Play Store.
– De menustructuur onderaan het scherm verandert naargelang wel tabblad je hebt openstaan, wat navigeren bemoeilijkt.
– Op een aantal hulppagina’s zijn telefoonnummers en URLs niet aanklikbaar, wat het moeilijker maakt om extern hulp te zoeken.

+ De centrale focus van de app is meteen duidelijk van bij de opstart. Als gebruiker word je meteen ook getrieerd naar de meest geschikte functie volgens je huidige stemming en nood.
+ De nodige privacy en praktische informatie rond het gebruik van de app is – mits wat zoeken – beschikbaar.
+ In de app kan vrij vlot een safetyplan worden aangemaakt, zonder dat het hiervoor noodzakelijk is om toegang te verschaffen tot persoonlijke gegevens op je smartphone, zoals je contactpersonen.
+ Ondanks het zware onderwerp is gekozen voor een luchtige, positieve aanpak die echter goed is afgestemd en niet geforceerd aanvoelt.

OnTrackAgain-PS

“On Track Again was bij de release een sobere, maar toch innovatieve app. Het gebrek aan updates zorgt er echter voor dat de oorspronkelijke functionaliteiten niet meer werken zoals hoort.”

Installeer via onderstaande link, of  ga op zoek naar andere apps.

iOS App Store

 

Pacifica

update 07/2019: Pacifica staat tegenwoordig bekend als Sanvello.

Pacifica is een commerciële app, ontworpen door  de gelijknamige start-up. De applicatie volgt een freemium strategie en wil je helpen specifieke doelen te halen. Voorbeelden zijn het verbeteren van je gemoed, gezonderleven of stress- en angstklachten aan te pakken.

– Het freemium model is meteen het grootste nadeel van de applicatie: bij verschillende functies die je wil gebruiken komt er een pop-up tevoorschijn die je informeert over abonnementsformules.
– Om de app te gebruiken is het aanmaken van een persoonlijke account vereist. Je data is ook toegankelijk voor de ontwikkelaars.
– De app is enkel in het Engels, Frans en Spaans beschikbaar.

+ De applicatie werkt rond 6 strategieën: dagelijkse stemmingsmeting, relaxatie, analyse van gedachten, dagelijkse uitdagingen, private groepen en publieke groepen. Al deze functionaliteiten zijn ook effectief (in meer of mindere mate) te gebruiken.
+ Het is mogelijk om de app met een code te beveiligen.
+ Bij de app hoort ook een webplatform. Hierdoor kan je je evolutie niet alleen opvolgen op je smartphone: op de website kan je meer gedetailleerde statistieken en inzicht in de verzamelde data krijgen.
+ De app zet heel sterk in op gebruiksgemak en vormgeving en dat voel je ook heel sterk bij gebruik.

“Je kan niet de volledige app gebruiken zonder te betalen, maar niettemin vind je ook in de gratis versie al heel wat functionaliteit in een attractief jasje.”

Installeer via onderstaande links, of  ga op zoek naar andere apps.

iOS App Store     Google Play